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NALLI NIHARI

Lamb shank/ Beef shank- 1 kg
Ginger and garlic paste- 2 tbsp
Mustard oil
Onion- 3
Nihari masala- 2.5 tbsp
Turmeric powder- 1/2 tsp
Kashmiri red chilli powder - 1.5 tsp
Rose water - 1 tbsp
Kewda water- 1 tbsp
Whole wheat flour- 2 tbsp
Salt 

* Make a stock with Nalli. And keep aside
* Heat mustand oil in a kadai add slice onion. Cook till golden brown.
* Then add ginger and garlic paste  and cook till oil fload on the surface then add turmeric  powder. Cook for 2mins.
* Now add meat in a kadai. Cook little bit.
* In a bowl mix nihari masala,  kashmiri red, salt, chilli powder and water then add it in a kadai.
* Cook till spices coat the surface of meat.
Now add enough stock with bones in a kadai and cook till meat becomes tendor.
* check whether meat is cooked.
* In a bowl mix whole wheat flour, water, tose water and kewda water and add it ina kadai.
* When the first boil comes stich off the flame and add corriander leaves.
*Now in a seperate pan heat mustard oil and  add tarhal mirch, kashmiri red chilii powder and nihari masala. Add this tadka in a kadai.
* Nihari is ready to eat.
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मेम्ने शैंक / बीफ शैंक- 1 किग्रा

 अदरक और लहसुन का पेस्ट- 2 बड़े चम्मच

 सरसों का तेल

 प्याज- 3

 निहारी मसाला- 2.5 बड़ा चम्मच

 हल्दी पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच

 कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर - 1.5 छोटा चम्मच

 गुलाब जल - 1 बड़ा चम्मच

 केवड़ा पानी- 1 बड़ा चम्मच

 गेहूं का अटा- 2 बड़ा चम्मच

 नमक


 * नल्ली के साथ एक stock बनाओ।  और एक तरफ रख दें

 * एक कढ़ाई में सरसों का तेल गर्म करके उसमें प्याज डालें।  सुनहरा भूरा होने तक पकाएं।

 * उसके बाद अदरक और लहसुन का पेस्ट डालें और सतह पर तेल के उबाल आने तक पकाएं। फिर हल्दी पाउडर डालें।  2 मिनट के लिए पकाएं।

 * अब एक कड़ाही में मांस डालें।  थोड़ा पकाये।

 * एक कटोरी में निहारी मसाला, काश्मीरी लाल, नमक, मिर्च पाउडर और पानी मिलाएं और फिर इसे कढ़ाही में डालें।

 * तब तक पकाएं जब तक कि मसाले मांस की सतह को कोट न करें

 *अब एक पैन में हड्डियों के साथ पर्याप्त स्टॉक डालें और तब तक पकाएं जब तक कि मांस पक न जाए।


 * एक कटोरी में गेहूं का आटा, पानी, पानी और केवड़ा पानी मिलाएं और इसमें इंन कडाई डालें।

 * जब पहली उबाल आ जाए तो आंच से उतार लें और धनिया पत्ती डालें।

 * अब एक अलग कड़ाही में सरसों का तेल गरम करें और उसमें ताराल मिर्च, काश्मिरि लाल मिर्च पाउडर और निहारी मसाला डालें।  इस तड़के को एक कढाई में मिलाएं।

 * निहारी खाने के लिए तैयार है।

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