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DUM BIRYANI (EID SPECIAL)


Basmati Rice- 500g
Mutton- 1 kg
Mint leaves chopped- 4tbsp
corriander chopped- 4 tbsp
kashmiri red chilli powder-1 tsp
Biryani Masala- 1tbsp
Garam masala- 1tbsp
Star anise-2
Green cardamon - 2
Black cardamom - 2
Caraway seeds- 1tsp
Bay leaf- 4
Cinnamon  stick-2
Lemon juice- 2 tbsp
yougurt- 250g
Rose water- 1/4 cup
kewda water- 1/4 cup
saffaron milk- 1 tbsp

  • Marinate mutton with yougurt, lemon juice, salt, ginger and paste, garam masala and biryani masala.
  • Cut onion into slices and deep fry it till golden brown and keep aside.
  • Soak rice atleast for an hour.
  • Boiled water in a vessel with whole garam masala and then add basmati rice and cook till 70% done and keep aside.
  • Heat ghee in a deep bottom pot add whole garam masala ginger and garlic paste, brown onion, kashmiri red chilli powder, mint chop, corriander leaves and curd. cook untill fat float on surface.
  • Then add mutton with its marinade and cook till spices coat the mutton piece
  • Now add sufficient quantity of water and cook until meat becomes tendor.
  • take one deep container  to cook biryani in dum.
  • firstly make a layer of masala with some bone pieces of mutton then make a layer of rice over it.
  • repeat the above step to make mutton and rice layer alternately.
  • after making suitable layers add rose water, kewda water and saffron milk.

  •  put remaining brown onion, mint leaves and coriander leaves.
  • check seasoning (salt) and cook it on dum for 30mins.
  • serve hot with salan.

____________________________________________


बासमती चावल- 500 ग्रा

 मटन- 1 किलो

 पुदीना कटा हुआ- 4 बड़े चम्मच

 धनिया कटी- 4 बड़े चम्मच

 कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर -1 छोटा चम्मच

 बिरयानी मसाला- 1 बड़े चम्मच

 गरम मसाला- 1 छोटा चम्मच

 स्टार ऐनीज़ -2

 हरी इलायची - 2

 काली इलायची - २

 Shahi jeera- 1tsp

 तेज पत्ता- ४

 दालचीनी छड़ी -2

 नींबू का रस- 2 बड़े चम्मच

 yougurt- 250 ग्राम

 गुलाब जल- 1/4 कप

 केवड़ा पानी- 1/4 कप

 केसर दूध- 1 बड़ा चम्मच

* आप मटन को नींबू के रस, नमक, अदरक और पेस्ट, गरम मसाला और बिरयानी मसाले के साथ मिलाएँ।

 * प्याज को स्लाइस में काटें और इसे सुनहरा भूरा होने तक तलें।

 * चावल को कम से कम एक घंटे के लिए भिगो दें।

 * एक बर्तन में साबुत गरम मसाले के साथ उबला हुआ पानी डालें और फिर बासमती चावल डालें और 70% तक पकाएँ और एक तरफ रख दें।

 * एक गहरे तले के बर्तन में घी गरम करें, उसमें साबुत गरम मसाला अदरक और लहसुन का पेस्ट, भूरा प्याज, कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर, पुदीना कटा हुआ, हरा धनिया और दही डालें।  सतह पर वसा तैरने तक पकाना।

 *फिर मटन मिलाएं और मसाले को तब तक पकाएं जब तक मटन के टुकड़े कोट न हो जाएं।

*अब पर्याप्त मात्रा में पानी डालें और तब तक पकाएं जब तक कि मांस न बनने लगे।

 *दम में बिरयानी पकाने के लिए एक गहरा कंटेनर लें।

 *सबसे पहले मटन की एक परत को मटन के कुछ हड्डी के टुकड़ों के साथ बनाएं और फिर उसके ऊपर चावल की एक परत बनाएं।

 *बारी-बारी से मटन और चावल की परत बनाने के लिए उपरोक्त चरण को दोहराएं।

 *उपयुक्त परत बनाने के बाद गुलाब जल, केवड़ा पानी और केसर दूध मिलाएं।
*बचा हुआ ब्राउन प्याज, पुदीना और धनिया पत्ती डालें।

 *मसाला (नमक) की जांच करें और इसे 30mins के लिए डम पर पकाएं।

 *सालन के साथ गरमागरम परोसें।

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