For kofta ball
paneer-250g
potato- 3 medium
cornflour-to roll
salt- to taste
khoya- 50g
green cardamom powder-1/3 tsp
For Gravy
onion- 1 medium
tomato- 2 medium
ginger and garlic paste- 1 tbsp
cashewnut-15-17
Milk- 1/2 cup
cream- 2 tbsp
cardamom powder-1/4 tsp
garam masala- 1tsp
For kofta balls
- Grate the paneer in a bowl and add salt, khoya, grated potato and cardamom powder.
- Make a proper dough with the above ingredients.
- Make a small balls of kofta and coat with cornflour
- Deep fry the kofta till light golden brown.
For gravy
- Cut onion into thin slices.
- Heat ghee in a pan add slice onion. cook till translucent. Then add cashewnut and chopped tomato. cook well.
- Grind the the above mixture and make a fine paste
- Heat ghee in a pan add ginger & garlic paste. then add turmeric powder, kadhmiri red chilli powder and garam masala.
- Now add the onion, cashewnut and tomato paste and then add milk. cook well
- Adjust the seasoning.
- Add cardaomom powder and mix it well
- finish it by adding fresh cream and stich off the flame.
- Palce kofta in a bowl and pour hot gravy on top and serve hot.
कोफ्ता की गेंद के लिए
पनीर-250g
आलू- 3 मध्यम
कॉर्नफ्लोर-टू रोल
नमक स्वादअनुसार
खोआ- 50 ग्रा
हरी इलायची पाउडर -1 / 3 चम्मच
ग्रेवी के लिए
प्याज- 1 मध्यम
टमाटर- 2 मध्यम
अदरक और लहसुन का पेस्ट- 1 बड़ा चम्मच
काजू-15-17
क्रीम- 2 बड़े चम्मच
इलायची पाउडर -1 / 4 चम्मच
गरम मसाला- 1tsp
कोफ्ता गेंदों के लिए
- पनीर को एक कटोरे में निकालें और नमक, खोआ, कसा हुआ आलू और इलायची पाउडर डालें।
- उपरोक्त सामग्री के साथ एक उचित आटा बनाओ।
- कोफ्ता और कॉर्नफ्लोर के साथ एक छोटी बॉल बनाएं
- कोफ्ते को हल्का सुनहरा भूरा होने तक तलें।
ग्रेवी के लिए
- प्याज को पतले स्लाइस में काटें।
- एक पैन में घी गरम करें उसमें प्याज डालें। पारदर्शी होने तक पकाएं। फिर काजू और कटे टमाटर डालें। अच्छी तरह से पकाओ।
- उपरोक्त मिश्रण को पीसकर पेस्ट बना लें
- एक पैन में घी गरम करें और उसमें अदरक और लहसुन का पेस्ट डालें। फिर हल्दी पाउडर, कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर और गरम मसाला डालें।
- अब प्याज, काजू और टमाटर का पेस्ट डालें और फिर दूध डालें। अच्छी तरह से पकाओ
- इलायची पाउडर डालकर अच्छी तरह मिलाएँ
- ताजा क्रीम डालकर खत्म करें और आंच से उतार दें।
- एक कटोरे में कोफ्ता तलें और ऊपर से गरमा-गरम ग्रेवी डालें और गर्मागर्म सर्व करें।
Looking nice
ReplyDelete