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For kofta balls
paneer- 100g
cornflour- to coat
salt- tt
khoya- 1 sp
green cardomom powder-1/4 tsp
cashewnut - 8
raisin 10-12
For gravy
onion- 2
bay leaf-1
green cardamom- 1/4 tsp
ginger and garlic paste
cashewnut- 1/3 cup
melon seed- 1/3 cup
milk- 1/2 cup
fresh cream- 1 cup
kasoori methi
salt- tt
green chilli- 1-2 finely chopped
for kofta balls
- Grate paneer in a bowl and add salt, khoya green cardamom powder
- Make a proper dough with the above ingredients.
- Make small ball of kofta and coat with cornflour
- Deep fry the kofta (colour should remain white)
For Gravy
- Boil onion, cashewnut and melon seed all together and make a fine paste
- heat ghee in a pan add bay leaf, green cardamom, green chilli and ginger & garlic paste.
- Now add white pepper and garam masala
- Thereafter add the cashewnut and onion paste and milk in a gravy
- cook till fat float on the surface
- check seasoning
- finish it with cream, green cardaomom powder and kasoori methi
- while serving pour gravy in the kofta balls
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कोफ्ता गेंदों के लिए
पनीर- 100 ग्रा
कॉर्नफ्लोर- को कोट करना
नमक स्वादअनुसार
खोआ- 1tsp
हरी इलायची पाउडर -1 / 4 चम्मच
काजू - 8
किशमिश 10-12
ग्रेवी के लिए
प्याज- २
बे पत्ती -1
हरी इलायची- १/४ टी स्पून
अदरक और लहसुन का पेस्ट- 1 छोटा चम्मच
काजू- 1/3 कप
तरबूज के बीज- 1/3 कप
दूध- 1/2 कप
ताजा क्रीम- 1 कप
कसूरी मेथी
नमक स्वादअनुसार
हरी मिर्च- 1-2 बारीक कटी हुई
कोफ्ता गेंदों के लिए
- एक कटोरे में पनीर को पीस लें और नमक, खोआ हरी इलायची पाउडर डालें
- उपरोक्त सामग्री के साथ एक उचित आटा बनाओ।
- कोफ्ते की छोटी बॉल बना लें। कॉर्नफ्लोर के साथ कोट
- कोफ्ते को डीप फ्राई करें (रंग सफेद रहना चाहिए)
ग्रेवी के लिए
- प्याज, काजू और खरबूजे के बीज को एक साथ उबालें और पेस्ट बना लें
- कड़ाही में घी गरम करें, तेज पत्ता, हरी इलायची, हरी मिर्च और अदरक और लहसुन का पेस्ट डालें।
- अब इसमें सफेद मिर्च और गरम मसाला मिलाएं
- इसके बाद एक ग्रेवी में काजू और प्याज का पेस्ट और दूध डालें
- सतह पर वसा तैरने तक पकाना
- इसे क्रीम, हरी इलायची पाउडर और कसूरी मेथी के साथ खत्म करें
- कोफ्ता बॉल्स में ग्रेवी डाले
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