Milk-1 litre
vermicelli- 1 cup
Sugar-4 tbsp
Cardaomom powder- 1/2 tsp
cashewnut-10-12
alomond- 10-12
Almond- 10-12
Pistachio- 10-12
Dates- 5-6
raisin- 10-15
Makhana- 1/2 cup
- Boil milk in vessel and simmer it till it turn into light yellow colour.
- Add sugar and cardamom powder.
- Heat ghee in a pan saute chopped dry fruits, dates and makhana.
- Again heat ghee in a same pan and add vermicelli and bhuno till it get turns into light brown and add it in a milk.
- cook untill vermecelli is cooked.
- Now add fried dry fruits.
__________________________________________________________________________________
दूध -1 लीटर
सेंवई- 1 कप
चीनी -4 बड़े चम्मच
इलायची पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच
काजू-10-12
अलोमोंड- 10-12
बादाम- 10-12
पिस्ता- 10-12
खजूर- 5-6
किशमिश- 10-15
मखाना- 1/2 कप
दूध को बर्तन में उबालें और इसे हल्के पीले रंग में बदलने तक पकाएँ।
चीनी और इलायची पाउडर डालें।
कड़ाही में कटे हुए सूखे मेवे, खजूर और मखाना में घी गरम करें।
फिर से उसी पैन में घी गरम करें और सेंवई डालें और इसे हल्के भूरे रंग में बदलने तक पकाएँ और दूध में मिलाएँ।
बिना पका हुआ सिंदूर पकाया जाता है।
अब तले हुए ड्राई फ्रूट्स डालें।
Delicious 😍
ReplyDelete